Skip to main content

Misselijk: wat kun je dan het beste doen?

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Misselijk: wat kun je dan het beste doen?

Ben je vaak misselijk en moet je dan misschien zelfs ook erbij overgeven? Ook al hoort het er soms “een beetje bij” zoals bij een zwangerschap, en krijg je het er “gratis” bij als bijwerking van sommige medicijnen of chemokuren, het is en blijft heel vervelend. Het kost heel veel energie en je voelt je op aan het eind van de dag – als je accu al niet veel eerder leegelopen is. Herkenbaar?

Wat kun je het beste doen zonder er een medicijn voor hoeven te gebruiken?

Mijn eigen tip: Toen ik in de overgang kwam was ik een bepaalde periode ineens 24 uur per dag strontmisselijk. Net zoals bij mijn zwangerschappen, maar nu was ik niet zwanger. Echt heel vervelend en het vrat energie. Na vier jaar aanmodderen ontdekte ik bij toeval Okugest, een homeopatisch middel dat mij enorm hielp. Ik merkte al verschil binnen 10-15 minuten nadat ik twee tabletten innam. Nog steeds gaat het met me mee in mijn rugzak als ik op reis ga. Het helpt bij misselijkheid en diarree. Dus mocht ik last krijgen, dan weet ik dat ik iets me in een half uur weer op de been helpt. Waarschuwing: gebruik je medicijnen of ben je zwanger etc: check eerst met je dokter of Okugest veilig te gebruiken is. 

Als je misselijk bent, kan het bovendien helpen om:

- de hele dag door kleine beetjes eten en drinken
- langzaam te eten en alles goed te kauwen
- rechtop zitten tijdens en na het eten
- niet gaan sporten etc nadat je net gegeten hebt
- afleiding te zoeken door bijvoorbeeld tv te kijken
- je tanden te poetsen na het spugen

Maar daarnaast zijn uiteraard je rust nemen en genoeg heldere dranken drinken (water, lauwwarme thee, aangelengd appelsap etc) erg belangrijk.

Ook kan bepaalde voeding je helpen om beter met je misselijkheid om te gaan of deze zelfs te verminderen. Waar moet je aan denken?

Mijn topper is verse gember. Het wordt van oudsher al gebruikt als ontstekingsremmer en om misselijkheid te verminderen. Je kunt op rauwe gember kauwen of er thee van maken: schil een stukje gember, laat het in kokend water even laten trekken en drink het op. Eventueel gezoet met wat honing. Suiker gember wordt ook wel gebruikt, maar daar vind ik zelf teveel suiker in zitten.
Drink groentebouillon – of welke je het lekkerst vindt als je misselijk bent. Het liefst zelfgemaakt, dan weet je precies wat er in zit. Handig om wat in de vriezer te hebben voor-het-geval-dat. Door de bouillon krijg je in ieder geval vocht en wat voedingsstoffen naar binnen. Je kunt ook denken aan een sportdrank of ORS om de electrolyten aan te vullen.
Crackers, rijstwafels, toostjes … zijn meestal gemakkelijk te verteren en ruiken niet zo sterk waardoor je niet gelijk afhaakt. Ik doe er graag als ik misselijk ben een banaantje op, of wat smeerkaas of pindakaas. Of een tomaat, vreemd genoeg. Doe wat voor jou werkt.
Het BRAT-dieet: Banaan, Rijst, Appelmoes en Toost. Dit kun je proberen zo gauw de ergste misselijkheid is gezakt. Waarom helpt dit? Het zijn allemaal producten die heel erg neutraal zijn en gemakkelijk te verteren zijn. Volg het niet langer dan twee dagen of echt noodzakelijk is want het is natuurlijk erg beperkt in voedingsstoffen. Voer langzaam maar zeker zo snel als kan weer normaal eten aan je voeding toe.
Ben je vaak of al heel lang misselijk? Ga dan bij je dokter langs voor een check-up!

Tip: probeer bij jezelf te achterhalen wanneer je misselijk(er) bent en wat je dan doet/hebt gegeten en gedronken door een dagboekje bij te houden en neem dat mee naar de dokter.

 
 

 

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Bj een gelukkig leven hoort dit ideale plaatje

  28 september 2022
  Ze woont al een poosje alleen met haar twee dochters na een vriendschappelijke scheiding en het begint weer te kriebelen. Ze is toe aan een leuke ...
 • Rollenspel

  09 oktober 2023
  Hij werkt nu drie jaar voor het bedrijf. In het begin was het allemaal leuk, maar nu – nu is het een struggle geworden. Hij heeft al een paar keer ...
 • "De buren vroegen: gaat het wel goed met je?"

  30 september 2022
  We spreken elkaar telefonisch om even bij te praten. Hij (sportieve, energieke veertiger met eigen bedrijf en gezin) kwam een paar weken geleden b...
 • Weinig geld omdenken

  10 oktober 2022
  Vandaag sprak ik tijdens een verjaardag met iemand die me vroeg of ik haar kon helpen iets ‘om te denken’. Ze vertelt dat ze mijn columns in de kr...
 • Kopje thee om beter te slapen?

  30 september 2022
  Het is zo eenvoudig als het lukt: zalig slapen. Lekker in bed gaan liggen, je hoofd op het kussen leggen en binnen een paar minuten in dromenland ...
 • Time Affluence - Have you got enough of it?

  30 september 2022
  Time affluence is the time to do the things that you value (including doing nothing at all!). You may never have heard of this, yet research shows...
 • De Tijdschrijver

  07 maart 2023
  Hij komt toch maar even sparren, want het gaat niet goed met hem. Sinds september vorig jaar heeft hij een nieuwe functie. Die bevalt echt enorm g...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com