Skip to main content

Ik, M, 007 en missies

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Ik, M, 007 en missies

Bij ons gaan we (bijna) niet meer op vakantie. Nee, wij zijn reizigers. Ah, zult u denken: Is er een verschil? Ja, dat is er.

Op vakantie ga je als je wilt uitrusten en bijkomen. Even bijtanken zodat je weer alles fris en fruitig aankan. Denk aan zon, zee, eindeloze lunches en terrasjes pakken. De bergen in en alle stress van je afwandelen. Of in de achtertuin, met de telefoon uit en blik op oneindig. Hoe jij het beste tot rust komt. Reizen daarentegen is bewust in een andere cultuur of omgeving duiken. Leren en groeien staat centraal. Dit betekent dingen van tevoren goed uitzoeken: wat wil ik zien en wat wil ik doen. Wat is de moeite waard, hoe kom ik daar, wanneer is het open?

Zo wordt iedere trip die we ondernemen een missie. A la James Bond, want dat is al sinds jaar en dag een inspiratiebron voor mijn man. Ik doe daar heel graag aan mee, want James komt nogal eens ergens. En waar mogelijk doen we de 007 lifestyle. Denk aan de martinireclames van vroeger. Ik klaag dus niet, zul je begrijpen. Ben ik niet bang dat ik word ingeruild voor een schone spionne, vragen kennissen me soms wel. Nee, 007 is heel trouw in de boeken van Fleming. Zolang ik niet doodgeschoten word, zit ik goed. 🙂 Reizen is bij ons in het gezin dus belangrijk, want dat zijn ervaringen die je meeneemt in je ziel zeggen we altijd tegen onze kinderen. Op reizen en herinneringen kijk je terug en zijn in onze ogen onbetaalbaar.

Reizen hoeft niet ver of duur te zijn. Ook een fietstocht of een wandeling in de buurt kan een missie worden. Wat is daar te zien en wie gaan we ontmoeten? Zo zijn wij laatst gaan wandelen op de Veluwe en zagen voor het eerst in ons leven (!) een wild zwijn en twee edelherten in Nederland. Onze dag kon niet meer stuk. Toen ik het iemand anders vertelde, die daar bleek te wonen, haalde ze alleen haar schouders op. Boeien. Dat zag ze zowat elke dag.

Materiele dingen vergaan. En zijn in de 007 optiek vooral gebruiksdingen. Wel fijn als het er is en je moet vooral van mooie dingen genieten. Maar wij hoeven niet alles te hebben, dingen kunnen gebruiken als je ze nodig hebt volstaat. Ook die filosofie is a la James Bond: die loopt een hotel in en doet net alsof het hotel van hem is. Dat doen wij dus ook. Cocktailbars in dure hotels waar 007 films zijn opgenomen of in Fleming’s boeken voorkomen maken we onveilig in onze wandelkleding. Want we reizen met alleen een rugzak. Denk je dat 007 met koffers sleept? Wij dus ook niet. Ik heb Miss Moneypenny nooit met een rugzak zien lopen, maar dit terzijde. M, de chef van 007, is bij ons thuis mijn Man en het matcht ook mooi met zijn voornaam. Ik noem hem ook wel Commander, net zoals 007, als ik in een goede bui ben. Mijn M plant weer een nieuwe missie in en is er druk mee. Hij zegt ineens tegen zoon 2 die een weekend thuis is: Ik ben op de volgende missie chef generale staf. En jij mag korporaal zijn als je mee wilt. M kijkt mij uitdagend aan en vervolgt: Jij bent weer soldaat. Beide heren kijken elkaar dan grijnzend aan. Hoezo soldaat, roep ik geïrriteerd. Iemand moet het voetenwerk doen, zegt hij treiterend. Ik lach snuivend en zeg triomfantelijk: Ik ga AWOL (Absent Without Leave, dit is een militaire term voor soldaten die zonder verlof het terrein verlaten) en voeg daad bij woord door de deur uit te gaan.

Komen al die soldatenfilms kijken me toch nog van pas, denk ik meesmuilend terwijl ik mijn fiets pak. Ik besluit spontaan om niet alleen AWOL maar ook een vakantiedag te nemen: Lekker dagje shoppen in de uitverkoop. Even bijkomen van het reizen.

Ben jij een reiziger of een vakantieganger? Wat is jouw inspiratiebron?

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Op gewicht blijven op vakantie en toch lekker eten?

  30 september 2022
  Herken je dit: na een geweldige vakantie waarin je helemaal tot rust bent gekomen, mede dankzij het lekkere eten, de terrasjes en de borrel op terr...
 • Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven

  29 september 2022
  “Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven” 💡 Dat klinkt als erg weinig nu ik dit zo lees. Het is echter een redelijke algemene schatting/aanname op...
 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • Onbegrip

  30 september 2022
  We kennen elkaar van sport en lopen toevallig gezamenlijk de supermarkt in. Anderen passeren ons rakelings om snel de winkel in te schieten. Hij z...
 • Eeuwige Student

  01 juni 2023
  Hij belt op en vraagt of hij even met me kan praten. Als ik hem later terugbel, steekt hij gelijk van wal. Hij heeft een zoon en een dochter. En d...
 • Learn how to be alert to fake news in free game by Cambridge psychologists

  28 september 2022
  Free 10 minute psychological game as “vaccin” against Fake News and psychological misinformation. You go trolling people, create memes and bots (d...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com