'Het smaakt me zo lekker'

Geschreven op | Blog

Smaakperceptie bij obese mensen ligt hoger

Ik zat na één bord Chinees echt bommetje vol. Ik had echt lekker gegeten, maar de laatste happen smaakten me echt niet meer zo goed. Ik at echter keurig mijn bord leeg, redelijk tegen heug en meug. De zwaar obese vriend van mijn man, die dol is op Chinees eten en tegenover me zat, at echter met gemak drie borden weg. Hij bleef met smaak opscheppen en elke hap ging met evenveel smaak naar binnen leek wel. Ik zat met studie en verbazing, maar ook wat misselijk, naar hem te kijken. Ik begrijp hem nu beter.

Hoe komt dit? Uit nieuw onderzoek uit Iowa, USA, naar hoe smakelijk iemand het eten vindt bleek dat mensen met obesitas (BMI >30) het eten in het begin niet alleen als smakelijker ervoeren maar dit ook langer smakelijker vonden dan mensen met een normaal (BMI <25) of mensen met overgewicht (≥25 en <30). Het ging om een gerandomiseerde gecontroleerde proefmet 290 volwassen deelnemers, waarvan 80% vrouw was. Hun leeftijd varieerde van 18 tot 75. Van de deelnemers had 161 een normale BMI, 78 deelnemers hadden overgewicht en 51 waren geclassificeerd als obees.

Aan het onderzoek had ik graag meegedaan want het ging om mijn lievelingseten: chocolade. Deelnemers kregen steeds een stukje chocolade om op te eten en waarvan ze moesten aangeven hoe goed ze het vonden smaken. Dit moesten ze doen tot ze genoeg hadden gehad. Immers, de eerste hap is vaak erg lekker, maar je smaakplezier neemt af naarmate je meer van hetzelfde eet. Dacht men. Maar bij 11% bleek dit dus niet zo te zijn. 150 willekeurig gekozen deelnemers kregen daarnaast aanvullende informatie over de voedingswaarde van de chocolade.

De deelnemers aten gemiddeld 12 stukjes chocolade tot ze genoeg hadden gehad, met een variatie van 2 tot 51 stukjes tussen de deelnemers. Uit de analyse bleek dat de gemiddelde smaak perceptie bij het grootse deel van de groep afnam met elk nieuw stukje. Opvallend was dat er geen significant smaakverschil werd gevonden tussen de mensen met een normaal gewicht of overgewicht. Daarentegen gaven de deelnemers met overgewicht aan een hogere smaakbeleving te hebben aan het begin en nam deze ook langzamer af dan bij de twee andere categorieën deelnemers. Bij vrouwen nam het smaakgevoel sneller af dan bij mannen. Het verstrekken van informatie over de voedingswaarde had hier echter geen invloed op gehad.

Wat blijkt dus uit dit onderzoek: obese deelnemers (in dit onderzoek vooral vrouwen) aten meer chocolade dan niet-obese deelnemers voordat ze hetzelfde niveau in smaakbeleving hadden bereikt. Dit onderzoek is alleen nog maar gedaan met chocolade. Meer inzicht in smaakbeleving van alle voedselsoorten en hoe je dit kunt beïnvloeden is dan ook nodig om obesitas aan te pakken.

Fact check: Prof. A. Kharagjitsing

 

 

Bronnen:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190730083710.htm
https://jandonline.org/article/S2212-2672(18)31527-2/fulltext

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • De "ja, maar... " zegger

  30 september 2022
  Hij is eind vijftig, sportief en nerveus. Als ik vraag hoe ik hem kan helpen zegt hij, lichtelijk verbijsterd: “Ze vinden me niet meer zo aardig ke...
 • Ik wil niet mee naar zijn kleinkind

  25 september 2022
  Ze kijkt me opstandig aan en zegt: ”Ik heb het volgende probleem. Mijn man en ik zijn sinds vijftien jaar bij elkaar. Wij hebben geen kinderen. Hij...
 • Succesvol leven en werken: hoe doe je dit op dit moment?

  30 september 2022
  Hoe succesvol ben jij geweest deze week? Je denkt nu vast gelijk aan alles waar je bovenaan een of andere ranking bent geëindigd, van de meeste omz...
 • "Beppie, hou je mijn tassie even vast"

  28 september 2022
  “Ze vinden me niet meer zo aardig sinds ik met de coaching begonnen ben!” Boos en teleurgesteld komen de zinnen eruit, als antwoord op de vraag ho...
 • Je kopje leegmaken voor 2021

  28 september 2022
  Het is weer december, dit jaar is omgevlogen ondanks (of misschien juist wel door) COVID-19. En deze maand is altijd druk, met alle feestdagen en ...
 • test titel

  20 september 2022
  Ze zit als een zielig hoopje op de stoel naar haar voeten te staren, en slaat beleefd koffie of thee af. Ik zie haar ellende, en vraag nonchalant o...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!