Skip to main content

'Het smaakt me zo lekker'

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

'Het smaakt me zo lekker'

Smaakperceptie bij obese mensen ligt hoger

Ik zat na één bord Chinees echt bommetje vol. Ik had echt lekker gegeten, maar de laatste happen smaakten me echt niet meer zo goed. Ik at echter keurig mijn bord leeg, redelijk tegen heug en meug. De zwaar obese vriend van mijn man, die dol is op Chinees eten en tegenover me zat, at echter met gemak drie borden weg. Hij bleef met smaak opscheppen en elke hap ging met evenveel smaak naar binnen leek wel. Ik zat met studie en verbazing, maar ook wat misselijk, naar hem te kijken. Ik begrijp hem nu beter.

Hoe komt dit? Uit nieuw onderzoek uit Iowa, USA, naar hoe smakelijk iemand het eten vindt bleek dat mensen met obesitas (BMI >30) het eten in het begin niet alleen als smakelijker ervoeren maar dit ook langer smakelijker vonden dan mensen met een normaal (BMI <25) of mensen met overgewicht (≥25 en <30). Het ging om een gerandomiseerde gecontroleerde proefmet 290 volwassen deelnemers, waarvan 80% vrouw was. Hun leeftijd varieerde van 18 tot 75. Van de deelnemers had 161 een normale BMI, 78 deelnemers hadden overgewicht en 51 waren geclassificeerd als obees.

Aan het onderzoek had ik graag meegedaan want het ging om mijn lievelingseten: chocolade. Deelnemers kregen steeds een stukje chocolade om op te eten en waarvan ze moesten aangeven hoe goed ze het vonden smaken. Dit moesten ze doen tot ze genoeg hadden gehad. Immers, de eerste hap is vaak erg lekker, maar je smaakplezier neemt af naarmate je meer van hetzelfde eet. Dacht men. Maar bij 11% bleek dit dus niet zo te zijn. 150 willekeurig gekozen deelnemers kregen daarnaast aanvullende informatie over de voedingswaarde van de chocolade.

De deelnemers aten gemiddeld 12 stukjes chocolade tot ze genoeg hadden gehad, met een variatie van 2 tot 51 stukjes tussen de deelnemers. Uit de analyse bleek dat de gemiddelde smaak perceptie bij het grootse deel van de groep afnam met elk nieuw stukje. Opvallend was dat er geen significant smaakverschil werd gevonden tussen de mensen met een normaal gewicht of overgewicht. Daarentegen gaven de deelnemers met overgewicht aan een hogere smaakbeleving te hebben aan het begin en nam deze ook langzamer af dan bij de twee andere categorieën deelnemers. Bij vrouwen nam het smaakgevoel sneller af dan bij mannen. Het verstrekken van informatie over de voedingswaarde had hier echter geen invloed op gehad.

Wat blijkt dus uit dit onderzoek: obese deelnemers (in dit onderzoek vooral vrouwen) aten meer chocolade dan niet-obese deelnemers voordat ze hetzelfde niveau in smaakbeleving hadden bereikt. Dit onderzoek is alleen nog maar gedaan met chocolade. Meer inzicht in smaakbeleving van alle voedselsoorten en hoe je dit kunt beïnvloeden is dan ook nodig om obesitas aan te pakken.

Fact check: Prof. A. Kharagjitsing

 

 

Bronnen:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190730083710.htm
https://jandonline.org/article/S2212-2672(18)31527-2/fulltext

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Dealmakers en -brekers

  30 september 2022
  Hij is begin vijftig en buiten de boot gevallen bij een reorganisatie. Hij wil weer aan de bak, en snel, want zijn tieners vinden het niet prettig ...
 • Kort lontje

  12 juni 2023
  Het is haar allemaal kennelijk te veel geworden dus nu schiet ze van alles in de stress, terwijl ze vroeger zo relaxed was, vertelt ze. Ze huilt oo...
 • “Mr(s) Right dating or let’s just go for mating – that is the question?!”

  27 september 2022
  Bijna iedereen wordt, zo blijkt uit onderzoek (1), minstens één keer in zijn/haar leven smoorverliefd op iemand anders. En dan wil je graag bij de ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com