Skip to main content

Gladys en Phylis: mijn nieuwe rolmodellen

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Headline

Mary van het “geheim agenten paar” uit de vorige column Instante Vriendschap heeft een moeder, Gladys, zo vertelde ze me op de boot naar Syfnos, Griekenland. Gladys was 88 en stond nog volop in het leven. Zo maakte Gladys graag reisjes met een vriendin, Phylis, die ook weduwe was. Al vanaf hun zesde jaar waren ze dikke vriendinnen. En werden ze ongeveer tegelijkertijd weduwe.

Phylis rook de vrijheid en had tegen Gladys gezegd: En nu gaan we alles doen wat we ooit hadden willen doen voordat we trouwden. We moeten nu dik genieten, want wie weet hoe het er over 10 jaar met ons voorstaat. Zo zijn beide dames naar Cuba geweest.

Mary kijkt me aan, aarzelt even en vervolgt: Phylis wilde per se op het strand dansen met zwarte mannen en de limbo doen. Dat had ze ooit in een film gezien en dat moest en zou ze ook een keer doen. Toen ze terugkwam vroeg ik of ze de limbo had gedaan. Ze antwoordde vrolijk dat ze dat een paar keer had gedaan maar dat de organisatoren elke keer hadden geweigerd om de limbopaal bij haar optreden aan te steken. Zo flauw. Begreep ze niets van. Maar ik dacht, maar goed ook, want met al de haarspray die ze gebruikt was ze geheid in de fik gevlogen. En ze maakt een ontploffend geluid terwijl ze haar handen langs haar hoofd in de lucht gooit. Ik kijk Mary lichtelijk verbouwereerd aan, zie het voor me, en kan het niet laten om als Garfield te gaan grijnzen.

Mary vervolgt, met een lichte glimlach: Ik heb het hem, en ze maakt een knikbeweging met haar hoofd naar haar man die ver achter ons op een bank zit , maar niet verteld. Ik begrijp haar volkomen. Sommige dingen kun je beter niet zeggen. Ze vervolgt: Ze zijn vorige maand naar New York geweest. Want Phylis wilde naar de jazz clubs. Zie je ze al zitten, 88 jaar en lurkend aan een cocktail in een trendy New Yorkse club? Mijn moeder heeft niets met jazz maar dat durfde ze Phylis niet te zeggen. Want het reisje naar New York wilde ze niet missen natuurlijk. Anders zat ze ook maar thuis.

Ik kan mijn lachen niet inhouden. Wat een toffe wijffies. Ik denk bij mezelf, mijn ouders waren eigenlijk zo lang als ik me kan herinneren oud en ziek. Ik zeg, en ik betrap me op het verlangen in mijn stem: Dat lijkt me geweldig om zo oud te worden. Wat heb jij een leuke moeder! Mary rolt met haar ogen en zegt: Ik ben benieuwd wat ze hebben uitgespookt tijdens mijn vakantie. Het is verdacht stil.

Ik denk alleen maar: Gladys en Phylis, you go, girls! Jullie zijn mijn nieuwe rolmodel!

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Maak je mijn glas weer even vol?

  28 september 2022
  Ze zit er helemaal doorheen want alles, maar dan ook echt alles, zit tegen. Ik vraag belangstellend wat er allemaal tegen zit. Dat is niet tegen d...
 • "Mama is boos!" deel 2 app versie

  28 september 2022
  Weet je nog die film “Mama is boos!”? Vanmorgen was een mama heel boos maar dan op het eigen kind. Ik werd gebeld door de boze moeder om 10 uur ’s ...
 • Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven

  29 september 2022
  “Ik heb nog ongeveer 8400 dagen te leven” 💡 Dat klinkt als erg weinig nu ik dit zo lees. Het is echter een redelijke algemene schatting/aanname op...
 • De Tijdschrijver

  07 maart 2023
  Hij komt toch maar even sparren, want het gaat niet goed met hem. Sinds september vorig jaar heeft hij een nieuwe functie. Die bevalt echt enorm g...
 • Tussentijd

  28 september 2022
  De dochter van een vriendin is overleden na een noodlottig ongeval. En nu is de hele wereld anders. “Sinds San dood is, doet niets er meer toe. Ik...
 • Learn how to be alert to fake news in free game by Cambridge psychologists

  28 september 2022
  Free 10 minute psychological game as “vaccin” against Fake News and psychological misinformation. You go trolling people, create memes and bots (d...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com