• Home
 • Blog
 • Gladys en Phylis: mijn nieuwe rolmodellen

Gladys en Phylis: mijn nieuwe rolmodellen

Geschreven op | Blog

Mary van het “geheim agenten paar” uit de vorige column Instante Vriendschap heeft een moeder, Gladys, zo vertelde ze me op de boot naar Syfnos, Griekenland. Gladys was 88 en stond nog volop in het leven. Zo maakte Gladys graag reisjes met een vriendin, Phylis, die ook weduwe was. Al vanaf hun zesde jaar waren ze dikke vriendinnen. En werden ze ongeveer tegelijkertijd weduwe.

Phylis rook de vrijheid en had tegen Gladys gezegd: En nu gaan we alles doen wat we ooit hadden willen doen voordat we trouwden. We moeten nu dik genieten, want wie weet hoe het er over 10 jaar met ons voorstaat. Zo zijn beide dames naar Cuba geweest.

Mary kijkt me aan, aarzelt even en vervolgt: Phylis wilde per se op het strand dansen met zwarte mannen en de limbo doen. Dat had ze ooit in een film gezien en dat moest en zou ze ook een keer doen. Toen ze terugkwam vroeg ik of ze de limbo had gedaan. Ze antwoordde vrolijk dat ze dat een paar keer had gedaan maar dat de organisatoren elke keer hadden geweigerd om de limbopaal bij haar optreden aan te steken. Zo flauw. Begreep ze niets van. Maar ik dacht, maar goed ook, want met al de haarspray die ze gebruikt was ze geheid in de fik gevlogen. En ze maakt een ontploffend geluid terwijl ze haar handen langs haar hoofd in de lucht gooit. Ik kijk Mary lichtelijk verbouwereerd aan, zie het voor me, en kan het niet laten om als Garfield te gaan grijnzen.

Mary vervolgt, met een lichte glimlach: Ik heb het hem, en ze maakt een knikbeweging met haar hoofd naar haar man die ver achter ons op een bank zit , maar niet verteld. Ik begrijp haar volkomen. Sommige dingen kun je beter niet zeggen. Ze vervolgt: Ze zijn vorige maand naar New York geweest. Want Phylis wilde naar de jazz clubs. Zie je ze al zitten, 88 jaar en lurkend aan een cocktail in een trendy New Yorkse club? Mijn moeder heeft niets met jazz maar dat durfde ze Phylis niet te zeggen. Want het reisje naar New York wilde ze niet missen natuurlijk. Anders zat ze ook maar thuis.

Ik kan mijn lachen niet inhouden. Wat een toffe wijffies. Ik denk bij mezelf, mijn ouders waren eigenlijk zo lang als ik me kan herinneren oud en ziek. Ik zeg, en ik betrap me op het verlangen in mijn stem: Dat lijkt me geweldig om zo oud te worden. Wat heb jij een leuke moeder! Mary rolt met haar ogen en zegt: Ik ben benieuwd wat ze hebben uitgespookt tijdens mijn vakantie. Het is verdacht stil.

Ik denk alleen maar: Gladys en Phylis, you go, girls! Jullie zijn mijn nieuwe rolmodel!

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Te verlegen voor woorden

  27 september 2022
  Ze heeft net individuele tennistraining gehad op de baan naast ons en loopt voor ons het clubhuis in. Ze stopt voor de kleedkamerdeur en leest de p...
 • Are you remembering your past or re-membering it?

  29 september 2022
  Sometimes we prefer not to remember certain life or career incidents as they are unpleasant or are not in line with how we see ourselves now. There...
 • Bang versus angstig

  28 september 2022
                                                                                        'Als je bang bent denk je weinig, als je angstig bent denk je...
 • P(f)ew: relationship troubles and mobile phone

  28 september 2022
  Is there a link? Yes, according to PEW research done in October 2019 50% of the significant others are bothered by their partner’s use of the thir...
 • De blinde vlek

  29 september 2022
  Ik krijg een appje van een coachee die anders met stress om wil leren gaan. Hij is duidelijk geïrriteerd. De laatste paar dagen waren er verschill...
 • Het Experiment

  28 september 2022
  Ze had gebeld en het had haast – of ze even aan mocht komen waaien, met mondkapje en ze zou echt afstand bewaren. Binnen een uur zit zit ze tegeno...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!