• Home
 • Blog
 • Beter inslapen met oefening 'Alarm'

Beter inslapen met oefening 'Alarm'

Geschreven op | Blog

De Corona crisis raakt ons allemaal hard. En om fit te blijven is goede slaap van cruciaal belang. Ik werk nu aan een slaapdossier om mensen te helpen beter te slapen vanuit onder meer de Acceptance & Commitment therapie en de positieve en cognitieve psychologie. Dit is alvast een oefening.

Oefening: Alarm

Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook (!) gebruiken om in slaap te gaan vallen.

1. Zet je alarm zo dat het 1 uur voordat je naar bed gaat afgaat. Doe dit met een fijn geluidje en gebruik dit geluid alleen voor dit moment. Het geluid staat voor “afbouwen van de dag: me-time voor het slapen gaan”.

2. Stop met wat je aan het doen was en check in bij jezelf: hoe voel je je, waar zit eventuele stress van vandaag, hoe voelt je lijf aan, wat gaat er om in je hoofd?

3. Doe je ogen dicht en adem een paar keer rustig diep in en uit. Breng je warme adem die je inademt met zachtheid naar zere of stressvolle plekken in je lichaam. Vergeet ook niet je hoofd te checken, inclusief gefronste wenkbrauwen en mogelijk strakke kaken! Laat de pijn en stress via je uitademing uit je lichaam verdwijnen. Ontspan zo je lichaam.

4. Ga dan iets ontspannends doen, maar niet iets met blauw licht of gamen etc. Lees dus een ontspannend boek, ga even tutten of luisteren naar rustgevende muziek.

5. Ga na het ontspan-uur je tandenpoetsen etc en lekker slapen. Zorg vooral voor warme voeten en handen als het koud is, want anders val je heel moeilijk in slaap.

 

Tip 1: Dit is vooral een aanrader voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan.

Tip 2: Kun je niet ontspannen? Ga dan echt eens kleuren. Neem de tijd, geniet van het doen, het hoeft niet af en niet perfect te zijn, kleur vooral ook buiten de lijntjes als je dat leuk vindt. Gebruik kleuren die jij mooi vindt en energie geven. Ben je geen fan van kleuren? Misschien is een puzzel van een schilderij of plek die je erg mooi vindt of een kruiswoordpuzzel gaan oplossen iets wat je kan helpen te ontspannen?

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Onbegrip

  30 september 2022
  We kennen elkaar van sport en lopen toevallig gezamenlijk de supermarkt in. Anderen passeren ons rakelings om snel de winkel in te schieten. Hij z...
 • Stille moed

  30 september 2022
  Hij is net 18 geworden en het afgelopen jaar de nodige klappen gehad: zijn beste vriend is plotsklaps overleden, hij is zelf ziek geweest én hij we...
 • Tussentijd

  28 september 2022
  De dochter van een vriendin is overleden na een noodlottig ongeval. En nu is de hele wereld anders. “Sinds San dood is, doet niets er meer toe. Ik...
 • De blinde vlek

  29 september 2022
  Ik krijg een appje van een coachee die anders met stress om wil leren gaan. Hij is duidelijk geïrriteerd. De laatste paar dagen waren er verschill...
 • test titel

  20 september 2022
  Ze zit als een zielig hoopje op de stoel naar haar voeten te staren, en slaat beleefd koffie of thee af. Ik zie haar ellende, en vraag nonchalant o...

Wil jij ook lichter leven en werken?

Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik kijk er naar uit!