Skip to main content

Beter inslapen met oefening 'Alarm'

Geschreven op | Blog

“Om mensen laagdrempelig te bereiken met handige tips en tools uit mijn coaching- en psychologiepraktijk, schrijf ik een twee-wekelijkse column in de Baarnsche Courant. Daarin schrijf ik over (dagelijkse) dingen die je behoorlijk dwars kunnen zitten en die voor veel mensen heel herkenbaar zijn. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag!”

Levenslooppsychologe en Coach Judith Niekel-Sjoerds

Beter inslapen met oefening 'Alarm'

De Corona crisis raakt ons allemaal hard. En om fit te blijven is goede slaap van cruciaal belang. Ik werk nu aan een slaapdossier om mensen te helpen beter te slapen vanuit onder meer de Acceptance & Commitment therapie en de positieve en cognitieve psychologie. Dit is alvast een oefening.

Oefening: Alarm

Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook (!) gebruiken om in slaap te gaan vallen.

1. Zet je alarm zo dat het 1 uur voordat je naar bed gaat afgaat. Doe dit met een fijn geluidje en gebruik dit geluid alleen voor dit moment. Het geluid staat voor “afbouwen van de dag: me-time voor het slapen gaan”.

2. Stop met wat je aan het doen was en check in bij jezelf: hoe voel je je, waar zit eventuele stress van vandaag, hoe voelt je lijf aan, wat gaat er om in je hoofd?

3. Doe je ogen dicht en adem een paar keer rustig diep in en uit. Breng je warme adem die je inademt met zachtheid naar zere of stressvolle plekken in je lichaam. Vergeet ook niet je hoofd te checken, inclusief gefronste wenkbrauwen en mogelijk strakke kaken! Laat de pijn en stress via je uitademing uit je lichaam verdwijnen. Ontspan zo je lichaam.

4. Ga dan iets ontspannends doen, maar niet iets met blauw licht of gamen etc. Lees dus een ontspannend boek, ga even tutten of luisteren naar rustgevende muziek.

5. Ga na het ontspan-uur je tandenpoetsen etc en lekker slapen. Zorg vooral voor warme voeten en handen als het koud is, want anders val je heel moeilijk in slaap.

 

Tip 1: Dit is vooral een aanrader voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan.

Tip 2: Kun je niet ontspannen? Ga dan echt eens kleuren. Neem de tijd, geniet van het doen, het hoeft niet af en niet perfect te zijn, kleur vooral ook buiten de lijntjes als je dat leuk vindt. Gebruik kleuren die jij mooi vindt en energie geven. Ben je geen fan van kleuren? Misschien is een puzzel van een schilderij of plek die je erg mooi vindt of een kruiswoordpuzzel gaan oplossen iets wat je kan helpen te ontspannen?

Judith Niekel-Sjoerds

Levenslooppsychologe en Coach

Blog Archief:

 • Je snackmonstertje te lijf

  27 september 2022
  Oefening: het ‘late night snackmonster’ te lijf Komt het snackmonster ook bij jou langs als je nog wat later op de avond op de bank zit te hangen...
 • (Foute) studiekeuze: hoe nu verder?

  30 september 2022
  In augustus gaat weer een nieuw studiejaar van start. Voor veel studenten was het online studeren, (weer) thuiswonen hierdoor en het gebrek aan soc...
 • Gezond socialisen dit weekend

  30 september 2022
  We mogen weer (wat) dus we gaan erop uit. Toch hebben veel mensen last van “corona kilos”. Mijn drie hoe-houd-ik-mijn-gewicht-op-peil-bij-uit-eten...
 • De Tijdschrijver

  07 maart 2023
  Hij komt toch maar even sparren, want het gaat niet goed met hem. Sinds september vorig jaar heeft hij een nieuwe functie. Die bevalt echt enorm g...
 • Speels

  30 september 2022
  Ze belt me op omdat ze zich zorgen maakt over haar dochter, zo valt ze gelijk maar met de deur in huis. “Waarover maak je je precies zorgen” vraag...
 • Bj een gelukkig leven hoort dit ideale plaatje

  28 september 2022
  Ze woont al een poosje alleen met haar twee dochters na een vriendschappelijke scheiding en het begint weer te kriebelen. Ze is toe aan een leuke ...
  Wil jij ook lichter leven en werken?

  Spreekt wat je tot nu toe hebt gelezen je aan? Bel of mail me dan vooral voor een (uiteraard) gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

  concept & webdesign smackitcreations.com